PHP’nin Tarihi ve Gelişimi

PHP’nin Tarihi ve Gelişimi

PHP’nin Tarihi ve Gelişimi

PHP’nin Tarihi ve Gelişimi

PHP aslında çok eski bir geçmişe dayanmıyor. Yalnızca 25 yıldır PHP teknolojisini kullanıyoruz ancak yine de geldiği nokta hepimiz açısından muazzam. Başta aslında Türkçe ’si kişisel ana sayfa idi ancak daha sonra ek sayfalar eklenerek geliştirildi. PHP’yi kim buldu diye merak mı ediyorsunuz? Hemen cevaplayalım; Rasmus Lerdorf.

Andi Gutmans ve Zeev Suraski’nin PHP’ye Katkıları

Yazilimtr olarak içinde bulunduğumuz bu alana en büyük katkıları yapan isimlerden ikisi Andi Gutmans ve Zeev Suraski. Bu iki genç katkı sağlamaya üniversite yıllarında başlıyorlar ve sebebi ise e-ticaret sitesi geliştirmek istemeleri. Tabi ki 2.0 sürümü e-ticaret sitesi yapmak için yeterli olmuyor ve bu sistemi geliştirme kararı alıyorlar.

Onların e-ticaret yapma tutkusu sayesinde PHP 3.0 sürümüne ulaşır ve aslında bugün gördüğümüz yazılımlar 3.0 sürümle neredeyse aynıdır. Bu iki üniversite öğrencisinin katkıları ile PHP’nin ismi “Hypertext Preprocessor” olarak değiştirildi. Aslında PHP 3.0 yazılım açısından bir çağ atlamak gibiydi. Çok uzun yıllar boyunca, 2013’e kadar en popüler PHP sürümü olarak yaygın bir şekilde kullanıldı.

PHP 7.0 konusunda herkesi etkileyen şey ise önceki sürümlere göre 2 kat hızlı olmasıydı ve bugün Google’ın sevdiği hızlı sitelerin ilk oluşumu PHP 7.0 ile olmuştur. Piyasaya sürülen son sürüm ise PHP 8.0 oldu. Yazılım son derece karmaşık bir konu ve gelişime açık. PHP 8.0 her konuda olduğu gibi yayınlanır yayınlanmaz mükemmel haline ulaşmadı ve geliştirmelere ihtiyaç duyuldu. Günümüzde yazılımtr gibi profesyonel şirketler hala PHP 8.0’ı tam olarak tercih etmiyor çünkü gelişmesi gerekiyor. İlerleyen dönemde herkesin tek kullandığı muhtemelen 8.0 sürümü olacak.

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş